Első fokon felfüggesztett börtönt kaptak a Balaton-parti nádas kiirtói

A Veszprémi Járásbíróság az I. rendű vádlottat felbújtóként elkövetett természetkárosítás bűntette miatt két év börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre, míg II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását I. rendű vádlott esetén 5 év, míg II. rendű vádlott vonatkozásában 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet szerint a vádlottak viselik az eljárás során felmerült, több mint 500 ezer forintos bűnügyi költséget is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a Balaton-parti település egykori kempingjének területén üdülőparkot kívánt létesíteni egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég. 

Fotó: Ügyészség

A 2 helyrajzi számon lévő terület tulajdonosaként az ingatlanfejlesztő a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségétől mederkezelői hozzájárulást kért az ingatlanok előtti tómeder tisztításához. A kapott mederkezelői hozzájárulás szerint medertisztítást végezhet, eltávolíthatja az elhalt növényi maradványokat, az összegyűlt uszadékot, szemetet, fonalas alga maradványokat. Ezen felül partfal felújítási, karbantartási munkálatokat végezhet oly módon, hogy a partfal szerkezetét, magasságát, anyagát nem változtathatja meg, és a helyreállítást az eredeti nyomvonalon kell végeznie. A medertisztítás során mederkotrást nem végezhet, és a munkavégzés során gondoskodni kell a nádas védelméről, melynek kiirtását tiltotta a mederkezelői hozzájárulás. Az ingatlanfejlesztő cég nádvágás elvégzéséhez is kapott mederkezelői hozzájárulást, mely szerint a fenti helyen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz történő bejelentési kötelezettség mellett végezhet nádvágást.

A terület tulajdonosa az érintett ingatlanok előtt húzódó partszakasz „partvédmű” rehabilitációs munkáinak, továbbá az érintett területen medertisztítási feladatok végzésére 2018 novemberében szerződést kötött egy földmunkavégzéssel foglalkozó vállalkozással, amelyben az I. rendű vádlott ügyvezetőként, míg II. rendű vádlott alkalmazottként tevékenykedett. A szerződésben a megrendelő ingatlanfejlesztő kft. kikötötte, hogy a vállalkozó a munkákat csak az engedélyben meghatározott módon, illetve feltételek betartása mellett végezheti. II. rendű vádlott – ismeretlenül maradt társával, annak tevékenységéről tudva és vele egyetértésben – az I. rendű vádlott utasításainak megfelelően 2019 év elején a Balaton tómedrét képező, Natura 2000-es területnek minősülő földrészleteken 1,4 hektáron a korábban kiadott engedély kereteit túllépve jogellenesen irtotta a nádast. II. rendű vádlott a nádirtást markológéppel végezte, a géppel nemcsak a nádat, hanem a náddal együtt az iszapot is kiszedte, és azt a partra halmozta. A vádlottak tudták, hogy a nádirtással jogellenes tevékenységet végeznek. A vádlottak a nádirtáshoz engedéllyel nem rendelkeztek, és több jogszabályi előírást is megsértettek. Az érintett nádas területe a jogellenes irtással több mint 50%-kal csökkent. A nádas élőhelyekben okozott kár rövid időn belül beavatkozás nélkül nem áll vissza eredeti állapotába, ahhoz helyreállítási munkára van szükség.

A vádlottak a nádas kiirtásával és az elvégzett munkákkal az érintett területet és védett élő szervezetek életközösségét, illetve azok élőhelyét jogellenesen jelentős mértékben megváltoztatták, amely oly mérvű volt, hogy az jelentős károsodásnak minősül. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős; másodfokon a Veszprémi Törvényszék hoz majd döntést az ügyben.

Veszprém, 2023. február 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály

Kiemelt kép forrása: Ügyészség
Forrás: birosag.hu

Megosztás
Kategória: Hírek