Orvhorgászokat értek tetten Kiskörénél

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőri szolgálata 2023. március 28-án 21 óra 40 perckor a Tisza folyó vízterületén, a 403 fkm tábla és a Kiskörei vízerőmű közötti horgászati tilalom alatt álló területen két személyt vont ellenőrzés alá, akik mint kiderült horgászatra jogosító okmányok nélkül horgásztak, és egyikük kifogott és megtartott 1 db fogassüllőt, mely az elkövetés idején fajlagos fogási tilalom alatt is állt.

Az Országgyűlés által elfogadott 2013. évi CII. törvény szellemében Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell, hasznosítását pedig a fenntarthatóság szempontjai szerint kell tervezni és megvalósítani a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége mindezek figyelembe vételével kezdte meg gazdálkodását alhaszonbérlőként a gondjaira bízott halgazdálkodási vízterületeken.

A hal élőhelyének védelme, a hal természetes táplálékszerzésének és szaporodásának elősegítése érdekében a törvény által előírt feladat a halgazdálkodási kíméleti területek kialakítása, és azok horgászok által háborítatlanul hagyása.

A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogosulatlanul horgászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke:

⚫ az állami horgászjegy hiánya esetén: 30 000-50 000 forint.

⚫ a területi jegy hiánya esetén: 25 000-50 000 forint.

Kíméleti területen horgászati tevékenységet végző személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke: 30 000-100 000 forint.

A tilalmi idővel védett más hasznos víziállat jogosulatlan kifogása esetén kiszabható halvédelmi bírság mértéke 10 000-100 000 forint.

A kíméleti területen való horgászat bűncselekmény is, ezért a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége szintén eljárást kezdeményezett az illetékes Rendőrhatóságnál is.

Forrás & fotók: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek