A Balaton lebegő algái is érzik a tavaszi felmelegedést

„Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget.”  A Balaton lebegő algái is érzik a tavaszi felmelegedést

Kovács Attila és Somogyi Boglárka összefoglalója

Lassan változik a téli algaközösség a Balaton nyílt vizében. Ha kevéssel is, a víz hőmérséklete április végére meghaladta a 10°C-ot.

Az algabiomassza az egész tél végi-tavaszi időszakban alacsony volt. A tó keleti felén a tó víz jellemzően szegényebb algákban, a nyugati végen rendre magasabb fitoplankton biomassza értékeket mérünk. Az a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 1,56 és 5,45 µg/L között, a Keszthelyi-medencében 11,33 és 15,87 µg/L között változott, amely értékek nagyságrendileg megfeleltek a korábbi évek tavaszi biomassza értékeinek.

Az a-klorofill koncentráció változása a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében 2023 év elején

A tél és kora tavaszi algaközösségekre jellemző pikoalgák ( < 2 µm ) és kisméretű algák ( < 10 µm ) képviselői kezdenek háttérbe szorulni a nagyobb testű társaik szaporodásával. A pikoalga közösség összetétele változott, amíg a hideg téli és kora tavaszi időszakban a pikoeukarióta zöldalgák uralkodtak, addig áprilisra biomasszájuk csökkent, helyüket pedig fokozatosan átvették a melegebb időszakra jellemző pikocianobaktériumok.

A Siófoki-medencében az egybarázdás ostoros (Cryptophyta) és zöldalga dominancia fokozatosan visszaszorult, április végére a kovaalgák váltak uralkodóvá (2. ábra).  
A Keszthelyi-medencében a melegedéssel viszont a kovaalgák előretörése mellett a cianobaktériumok részesedése feltűnően növekedett (3. ábra).

2. ábra. Az algaközösség összetétele a Siófoki-medence nyíltvizében 2023.02.21-én (A) és 2023. 04. 18-án (B)
3. ábra. Az algaközösség összetétele a Keszthelyi-medence nyíltvizében 2023.02.21-én (A) és 2023. 04. 18-án (B)

Április végére megjelentek a jellemzően nyáron, gyakran tömegesen elszaporodó fecskemoszat és nitrogénkötő cianobaktérium fajok, de mennyiségük még messze elmarad a nyári algabiomassza értékeiktől.

Forrás: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek