Olvasni jó! Zákonyi Botond a Parti szél című könyve 32 dedikált példányát ajánlotta fel

Zákonyi Botond a Bakony – Balaton Horgász Szövetséghez tartozó ifjúsági vezetők és más fiatal olvasók részére a Parti szél című könyve 32 dedikált példányát ajánlotta fel jutalomként. A felajánlás annak az örök igazságnak kicsiny megtestesülése, hogy olvasni jó. Az olvasási kedv élénkítése érdekében a jutalomkönyvek pótoldalán Z. Boti az alábbi írásával idézi fel az olvasással való – egész életét elválaszthatatlanul végigkísérő – kapcsolatát és szívmelengető szavakkal foglalja össze, hogy bizony olvasni jó!

„Még nem jártam iskolába, de már tudtam olvasni pedagógus nagyapámnak köszönhetően. Jó érzékkel észrevette, hogy több időt töltök mesekönyvek nézegetésével, lapozgatásával, mint ahogy az ebben a korban szokásos. A délutáni, esti felolvasások magukkal hozták a betűvetés izgalmát, titkokat tártak fel, a sarokba bújás cinkosságát, az elolvasott történetek hőseivel való azonosulást. Nem tudtam, honnan is tudhattam volna, hogy az olvasás élménye meghatározó lesz egész életemre, csak a kaput láttam, ami a világra nyílt. Később édesapám tett róla, hogy a koromnak megfelelő könyvek kerüljenek a kezembe, így alakult ki, hogy este mindig olvastam valamit. Nem volt ebben semmi szokatlan, a család minden tagja olvasott, olyan volt ez, mint a levegővétel, – magától értetődő. Hálás vagyok érte, magam is vittem tovább az intelmet, fiaim életében is meghatározó élmény lett a könyv, az olvasnivaló.

Nem hittem volna, hogy épp a sokra hivatott 21. század lesz az, ami megálljt parancsol az olvasásnak oly módon, hogy mindenki kezébe adja a mobiltelefont. Nyilvánvalóan nélkülözhetetlen eszköze a mindennapoknak, házhoz viszi az információt, a reklámot, a talmit, de nem az olvasnivalót. Még akkor is, ha hívei vannak a különféle hangos könyveknek, ami jó, de nem pótolja az antikváriumban való böngészést, a könyvvásárlás örömét, a felfedezés a rácsodálkozás élményét az újra, a már régen elfeledettre.

Az olvasás szemérmes, bensőséges, belefelejtkező, tanulságos, minden túlzás nélkül írhatom intim találkozás a szerző és az olvasó között. Életre szóló élmény, útmutatás, okulás, eligazodás a világban, útravaló, és még hosszan sorolhatnám. Nem szaporítom a szót, sokat olvasó emberként jó szívvel mondom, olvasni jó!”

Zákonyi Botond

Forrás & fotók: Sirály Horgász Egyesület

Megosztás
Kategória: Hírek