Iskolai tantárgy lehet a horgászat Magyarországon

Cseh és holland mintára Magyarországon is bekerülhet a tantervbe a horgászat. Természetesen nem kötelező jelleggel, csupán választható tantárgyként pont úgy, ahogy a már említett két országban is működik.

Az ötlet nem újdonság, 2016-ban már egyszer felvetődött, akkor azt tűzte ki célul a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), hogy 2019-ig bevezetik az oktatásba, ám a tankerületek átalakítása és a koronavírus-járvány miatt ez még nem valósult meg, de egy másik konstrukcióval már elindult egy hasonló program.

– 2019-ben elindultak az iskolai keretek között működő sporthorgász szakkörök, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek. Több mint száz, horgászszervezet által mentorált suli jelentkezett, és természetesen idén is pályázhatnak az iskolák – mondta a Borsnak Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Központjának főigazgatója, aki hozzátette: nem csak a fiúk között népszerű, volt olyan csoport, amelyben a lányok voltak többségben.

A foglalkozásokon a gyerekek megismerkednek a környezetvédelemmel, megtanulják a hazai halfajokat felismerni, emellett olyan alapvető, horgászathoz elengedhetetlen technikai dolgokat is elsajátítanak, mint például a horogkötés. Természetesen „valódi” horgászaton is részt vehetnek, emellett külön központi támogatási programmal horgásztáborokat is szerveznek a fiataloknak. A kurzus a legtöbb helyen az állami horgászvizsgával zárul.

Dérer István arról is szót ejtett, hogy elképzelésük szerint mindezt a koncepciót egy szakmai anyag elfogadása után, központilag építenék be a tantervi keretek közé, ám nem biztos, hogy ez a testnevelésórákhoz kötődne.

– Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy nem kötelező tantárgy lenne. Csupán szabadon választható, azok a fiatalok vehetnének részt rajta, akiket érdekel a természet, a horgászat. Szeretnénk őket kimozdítani a számítógépek mellől, és ha kedvet kapnak, akkor akár később versenyhorgászként is kipróbálhatják magukat – tette hozzá a főigazgató.

Forrás & fotó: HírKlikk

Megosztás
Kategória: Hírek