Haltelepítést tiltott meg a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Egy Bogács környéki horgásztavon tartottak helyszíni ellenőrzést május végén a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) halőrei. A helyszínen 1500 kg háromnyaras ponty telepítését tervezte a horgászegyesület. A hatóság azonban mennyiségi eltérés és a szállítási dokumentumok hiánya miatt megtiltotta a halak vízbe helyezését.

Az ÁHSZ kiemelt feladatai közé tartozik a haltelepítések szabályosságának, valamint a halak nyomonkövethetőségének ellenőrzése, így a tavaszi haltelepítések időszakában a halőrök országszerte fokozottan vizsgálják a jogszabályi előírások betartását. 

Az ellenőrzött Bogács környéki horgásztavon előzetes bejelentés szerint 1500 kg háromnyaras ponty telepítését tervezték. A Nébih halőrei megvizsgálták a szállítmányt kísérő dokumentumokat, azonban a halszállító jármű sofőrje sem az autó, sem saját jogosultságát ‒ élőállat szállításához szűkséges engedéllyel ‒ nem tudta igazolni. Emellett a bemutatott víziállat-egészségőri igazoláson ‒ melyet május 20-ai dátummal állítottak ki – 3200 kg ponty szerepelt, ugyanakkor a szállítólevélen már 1600 kg pontyot rögzítettek. A szállítóautó tartályainak mérete alapján merült fel annak gyanúja, hogy azon kevesebb hal lehet, mint amit a kísérő dokumentáció igazol. A helyszíni tapasztalatok alapján az ellenőrök visszafordították a szállítmányt a termelőhöz, és mennyiségi ellenőrzést végeztek, mely során kiderült, hogy a halszállító autón mindössze 802 kg hal volt. 

A termelő az eljárás során nem volt együttműködő, próbálta akadályozni a hatóság mennyiségi ellenőrzését, ezért a halőrök a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság segítségét kérték. Az ÁHSZ jelenleg igazolatlan eredetű hal telepítésének szándéka miatt, míg a rendőrség magánokirat hamisítás és csalás gyanúja miatt folytat vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. 

A haltelepítések nyomonkövethetősége és ellenőrizhetősége érdekében jogszabályi előírás a telepítések előzetes bejelentése. Ezt a telepítés előtt legalább 3 nappal kell megtennie a halgazdálkodásra jogosultnak a halgazdálkodási szakrendszerben, ezáltal biztosítva, a hatósági felügyeleti feladatok hatékony elvégzését.

A Nébih felhívja a horgászok és a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy az ÁHSZ a továbbiakban az eddigieknél szigorúbban és hatékonyabban fog fellépni e téren a halak és élőhelyük védelme érdekében. Mindez magában foglalja mind a halszállítmányok nyomonkövethetőségének, mind a telepítésre szánt halak mennyiségének és minőségének ellenőrzését. A hatóság célja továbbá a telepítések bejelentésének ösztönzése, valamint a horgászati céllal üzemeltetett nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek nyilvántartásba vétele.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Megosztás
Kategória: Hírek