Algahelyzet június végén a Balatonon

A Balaton nyíltvizében június végén még a kora nyári algaközösség képviselőivel találkozhatunk, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete már elérte a 22 °C-ot. Az algabiomassza egyelőre alacsony: az a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 4 µg/L, a Keszthelyi-medencében 10 µg/L, amely nagyságrendileg megfelel a korábbi évek nyár eleji biomassza értékeinek.

A Siófoki-medence vize algákban rendkívül szegény volt, a Keszthelyi-medencében jellemzően ennél magasabb fitoplankton biomassza értékeket mértek a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai. A mintákban egyelőre egy – csak az utóbbi években dominánssá vált fecskemoszat faj – a (Ceratium furcoides) dominál, de kis számban már megjelentek fonalas kékalgák (Dolichospermum és Aphanizomenon fajok) is.

Ceratium furcoides

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mérései a jelenlegi állapotot tükrözik, megfelelő időjárási és tápanyag ellátottsági körülmények között az algák rendkívül gyors szaporodásra képesek, akár órák alatt képesek megduplázni mennyiségüket.

Forrás & fotók: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek