Folyamatosan zajlik a törpeharcsa-állomány gyérítése a Balatonon

Az elmúlt napokban a közösségi médiában ismét szárnyra kaptak olyan hangulatkeltő vélemények, melyek szerint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. „nem törődik” a balatoni törpeharcsával. Attól függetlenül, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai nem számolnak be minden egyes munkafolyamatról, a törpeharcsa-állomány gyérítése a korábbi ígéreteik szerint folyamatosan zajlik.


Az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben: a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni. Bár idén valamivel kevesebb rajt észleltek mint a tavalyi év hasonló időszakában, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei sűrű szövésű merítő szákjaikkal megkezdték gyérítésüket. 

Erre a célre a legideálisabb a sűrű szövésű, ún. versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel. A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük. Egyúttal kérnek minden kedves horgásztársat, ha törpeharcsa-ivadék rajt látnak és lehetőségükben áll, járjanak el hasonlóan!

Alábbiakban olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőreinek július 11-ei jelentése:

„A mai munkánk során törpeharcsa-ivadékot gyűjtöttünk a Balaton két befolyóján. Először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztunk. A két területen összesen 34 db törpeharcsa „ivadékfelhőt” sikerült kimernünk, amelyek egyedmérete változó volt. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét az alábbi módon becsültük meg: egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemértünk, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 cm hosszú halak voltak, majd a számolás után kaptuk meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 db egyedből állt. Ebből számítva kaptuk meg a végeredményt: a mai napon összesen 5545 gramm, 15.526 db. törpeharcsát sikerült kifogni.”

Forrás & fotók: BHNp Zrt.

Megosztás
Kategória: Hírek