Véget ért az idei sulyomkaszálás a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai július első felében befejezték a legjelentősebb élőhelyfenntartási munkájukat, ami korábbi vizsgálataik szerint hozzájárul a haltáplálék-szervezetek elszaporodásához és mérsékli a nyaranta, hajnalban előforduló oxigénhiány okozta halpusztulás veszélyét.

Az idei sulyomkaszálás később kezdődött, mint a korábbi években, mert a hűvös tavasz miatt a hínárnövényzet is lassabban fejlődött. A sulymot ezúttal is négy lengőkszás csónak vágta a Tisza-tó több pontján. Először a Poroszlói-, Sarudi-, és Abádszalóki-medencében kezdődött a munka, aztán sort kerítettek a Tiszavalkira is. A hirtelen jött felmelegedés következtében a sulyom rohamos fejlődésnek indult, így az ismert szólás szerint: elkezdődött a versenyfutás az idővel. A növény korosodása során ugyanis a szára egyre erősebbé válik, így elvágni is nehezebb. Emiatt a munka lassabban halad, a kaszákat is gyakrabban kell élezni, miközben a hínármezők híznak.

A nehézségek ellenére mindaddig folytatták a kaszálást, amíg azt hatékonyan lehetett végezni. Munkájuknak köszönhetően mintegy 800 hektárnyi vízfelület szabadult fel a sulyom borítása alól, melyet a halak és a horgászok is birtokba vehetnek.

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek