Júliusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai júliusban is végeztek ivadékvizsgálatot. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


„Szent Jakab havának utolsó napjaiban ismét megvizsgáltuk, mennyit nőttek a halivadékok az elmúlt egy hónapban.

A mintavétel során összesen 18 halfaj, 415 egyedét sikerült kimutatni. A korábbi mérésekből is láttuk, hogy vélhetően a szokásosnál hűvösebb tavasz és nyárelő miatt az ivadékok átlagos mérete elmarad a tízéves átlaghoz képest, mely alól egyedüli kivételt csupán a dévér jelentett.

Az idei csukák átlagos mérete most 133 mm, a Tisza-tavon ilyenkor jellemző 160 mm helyett, a bodorka 34,5 mm (évtizedes átlag 37 mm), a vörösszárnyú keszeg 30 mm (évtizedes átlag 32 mm), a balin 49,4 mm (évtizedes átlag 52 mm), a dévér 42,3 mm (évtizedes átlag 39 mm). A kisebb átlagos testhossz ellenére az ivadékok szépen fejlődnek, a vizsgált egyedek szemlátomást jól tápláltak és egészségesek voltak.

Nem először fordult elő, hogy a tisztán állóvízi környezetből tipikus folyóvízi halakat sikerült fogni, ezúttal két darab jászkeszeg mellett egy szilvaorrú keszeg fiatal példánya is hálóba került.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek