Kilenc vármegyében és a fővárosban is gyérítik a szúnyogokat

A következő napokban folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, a kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel.

A héten kilenc vármegye háromszázkilencvenegy településén és a főváros hat kerületében dolgoznak a szakemberek. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területén, valamint a fővárosban lehet találkozni a napnyugtát követő esti, késő esti órákban a gyérítést végző járművekkel.

Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni. A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. A központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen.

A központi szúnyoggyérítés területi listája és az időpontok nyomon követhetők a katasztrófavédelem weboldalán.

Heti program

A kezelt területek térképe 

Gyakori kérdések

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Kiemelt kép: Szőke Péter – BM OKF
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek