Algamegfigyelés műholdról

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói rendszeresen vizsgálják Magyarország tavainak és folyóinak vízminőségét, hogy jobban megértsük vizeink egészségi állapotát. A műholdas felvételek segítségével megismerhetjük tavaink (például a Balaton vagy a Velencei-tó) vízminőségével kapcsolatos paramétereket.

Ezeknek a felvételeknek az elemzéséhez elsősorban a Sentinel-2 (1. ábra, 2023/08/20), Sentinel-3 és a Landsat 8 műholdak adatait használják.

1.ábra

Ezen adatok alapján speciális számításokat alkalmazva lehet meghatározni például a vízben lebegő anyagok mennyiségét (2. ábra). Ezek közé tartozik például a felkeveredett üledék és a vízben található apró, szabad szemmel nem látható élőlények mennyisége.

2. ábra

A víz színét is képesek feltérképezni a műholdas adatok felhasználásával (3. ábra), amiből például következtetések vonhatóak le a vízben található élőlények, mint például algák vagy hínár, mennyiségére és lebomlására.

3. ábra

Az egyik legfontosabb mérőszám az algák biomasszája, ami a vízben található alga mennyiségét jelenti. Ennek ábrázolásához például az algákban található fotoszintetikus pigmentek (a klorofill) tartalmát használják, amelynek mérése lehetővé teszi, hogy nyomon követhető legyen a vizek ökológiai állapota. Ezt a mérést a Balaton (4. ábra) vagy például a Velencei-tó (5. ábra) esetében is elvégzik, hogy ezáltal átfogó kép alakuljon ki a hazai vizeink egészségéről. Ezek az információk együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsük és megőrizzük Magyarország vizeinek természeti kincseit.

4.ábra
5. ábra

A kiemelt kép illusztráció
Forrás & fotók: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek