Botrány: „Kifehéredett” a Neretva folyó egy hőerőmű miatt Bosznia-Hercegovinában

A hőerőmű építése miatt többször elpusztultak már a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán.


Teljesen fehérré vált a Neretva folyó a bosznia-hercegovinai szakaszának egy részén az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt – közölte a Mentsük meg Európa kék szívét! nevű nemzetközi folyamvédelmi kezdeményezés az interneten szerdán, ahol felvételeket is közölt a folyóról.

A közlemény szerint a hőerőmű építése miatt többször elpusztultak már a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán.

Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi központ vezetője az N1 regionális hírtelevízió beszámolója szerint közölte: a víz fehér és szennyezett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés.

„A halak a vízben pusztulnak el, a többi élőlény pedig a vízben és a víz környékén. Látható, hogy a halak – oxigén hiányában –, kiugrálnak vízből. A szennyezés hatásai még kilométerekkel lejjebb is érezhetők” – magyarázta.

Eredetileg amúgy ilyen színű a Neretva:

Fotó: Pixabay

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű, festői szépségű Neretva folyó szinte teljes mértékben Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó 22 kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik. Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta számos alkalommal figyelmeztettek környezetvédők az építkezés környezetkárosító következményeire.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Megosztás
Kategória: Hírek