Szégyenteljes cselekedet az RSD partján

2023. november 10-én, délután a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség hivatásos halőrei zsákmányának feldolgozása közben értek tetten egy férfit Soroksáron.
Az elkövető sikeresen horgászott a frissen telepített pontyokra. Sajnos mohóságában nem várta meg, hogy méretes halakat fogjon – mint a közelében bárki –, hanem a kihelyezett kétnyaras példányok váltak könnyű célpontjává. A mohó apróságok ellepték a horgászt, aki a csali vagy horog szelektálós célú növelése-, vagy helyváltoztatás helyett megelégedett a 23-29 centis pontyocskákkal és buzgón gyűjteni kezdte őket.
Amikor már kínosan sok kezdett lenni a zsákmány, úgy döntött, hogy horgászat közben megnyitja privát mészárszékét is. Az apró pontyokat megölte, nyúzta, belezte, darabolta abban az ütemben, ahogy partra tépkedte őket. A 9. ponty megfogása és feldolgozása közben érte tetten a halőri járőr.

Az elkövetőnek súlyos következményekkel kell szembenéznie halmazati jogsértése miatt!
Hiszen tettével elkövette:
1.) Darabszám korlátozás megsértése. (3 helyett 9 db megtartott és megölt ponty)
2.) Méretkorlátozás megsértése. (a 9 db-ból egy sem volt 30cm, vagy azt meghaladó)
3.) Fogási napló nem vezetése. (egyetlen darabot sem rögzített)
A halgazdálkodási hatóságtól jelentős pénzbírságra (százezres nagyságrendű) és huzamosabb (6-9 hónap) idejű eltiltásra számíthat.
Ilyen súlyú és kiemelten horgászközösség-ellenes magatartásra a halgazdálkodási jogosult hatáskörében eljárva 1-5 év közötti saját vízterületről történő eltiltást alkalmazhat és fog is.

Ezen kicsiny pontyok rövidke vadvízi élete most véget ért. Néhány napot tudtak csak eltölteni kihelyezés után az új otthonukban, a Ráckevei Duna-ágban. Épp hogy csak fel tudták fedezni az élővíz varázsát, a vadvíz ízét, táplálékbőségét. Ők már nem tudnak beilleszkedni a RSD ökoszisztémájába, hogy felcseperedve szaporodhassanak, örömet okozhassanak és nagyra nőve fotókon szerepeljenek… Ők már nem. Nem, mert jött Mohó Halfarkas úr a taglójával, késével és bezacskózta őket…

Szerencsére Mohó úr és hasonszőrű társai egyre kevesebben vannak, de sajnos még vannak! Ezért a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség arra kéri a Tisztelt Horgászokat, hogy amennyiben horgászattal kapcsolatos szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék a 24 órában hívható halőri ügyeleti telefonszámon: +36 (30) 675-7304.

Forrás & fotók: Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Megosztás
Kategória: Hírek