Elkezdődött a törpeharcsa-állományok gyérítő halászata a Csongrád Megyei Szövetség által kezelt vizeken

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének halászati csoportja 2023. november 13-án megkezdte az idegenhonos törpeharcsa faj gyérítő halászatát.

Az érintett vízterületek:

  • Atkai Holt-Tisza
  • Maty-éri víztározó
  • Mártélyi Holt-Tisza

A következő időszakban –  2023. november 13-tól kezdve az állóvizek befagyásáig – a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének a halgazdálkodása alá tartozó holtágakon (Atka, Maty-ér, Mártély) ökológiai halászat veszi kezdetét, a vizekben nagy tömegben előforduló (túlszaporodott) törpeharcsa állomány gyérítése céljából.

A halászati munka során kizárólag az inváziós törpeharcsa fajok egyedei kerülnek kifogásra, a csapdába kerülő egyéb őshonos halak minden esetben visszahelyezésre kerülnek.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége arra kéri a Tisztelt Horgásztársakat, hogy a jelzett kitűző karók között lévő törpeharcsa-varsák közelében lehetőleg ne tartózkodjanak, a szerszámokhoz semmi esetben se nyúljanak!

A varsák a vízhőmérséklet és a zsákmány mennyiség-figyelembevételével, rendszeresen kerülnek ellenőrzésre. A felnézések és a rakodások időpontjairól az érintett vízterületeken szolgálatot ellátó hivatásos halőröktől kaphatnak információt.

A halászatok nyilvánosak, várják az érdeklődő horgászokat!

Forrás & fotók: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek