Orvhalászat állatkínzással: Véghorgokkal rapsickodott a nyugdíjas

Az Ásványi-ágrendszerben bukott le az az idős pecás, aki faágakhoz kötött véghorgokkal próbált halat fogni. Sajnos sikerült is a 73 éves, orvhalászatért már többször felelősségre vont nyugdíjasnak. Feljelentették.

Az ősi halászok egyik módszere volt véghorgok alkalmazása, de ez már jó ideje tiltott eszköz. Aki nem ismerné: a rapsic a damilra horgokat köt, a végét kiköti egy parti fához, a másik végét pedig felcsalizva bedobja a vízbe.

Ásványrárónál, az Ásványi-ágrendszerben véghorgot vettek észre a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének halőrei. Nem szedték fel rögtön, hanem megvárták, amíg megérkezik a tulajdonosuk, s megnézi, hogy mi akadt a horogra. A férfi egy csónakból három bottal pecázott, mint kiderült, csalihalakat (keszegeket) fogott a véghorgokra. Amikor elkezdte kihúzni a tiltott eszközt, akkor derült ki ugyanis, hogy nem is egy, hanem összesen öt véghorgot használt: négyet felcsalizott kishallal, egyen pedig már fogott is egy 89 dekagrammos csukát.

A halőrök ekkor érték tetten az orvhalászatért már többször felelősségre vont 73 éves helyi nyugdíjast. Bűncselekmény lévén a rendőrök is a helyszínre érkeztek. Kérdésükre, hogy miért nem szabályosan horgászik, azt válaszolta: az effajta módszer a vérében van. Ellene a rendőrségen és az illetékes halászati hatóságnál is feljelentést tettek.

Forrás & fotók: Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek