Úgy tűnik, Zánkán nem bűncselekmény, hogy egy üdülőtulajdonos az önkormányzati földsáv megsemmisítésével a saját telkéig vezeti a Balatont

A rendőrség nem boldogul az üggyel.

Nagy sajtóvisszhangja volt májusban annak, hogy Zánkán az egyik Balatonhoz közeli hétvégi házból tóparti házat „varázsolt” annak gazdája. Az említett ingatlant a Balatontól elválasztotta egy 180 négyzetméteres önkormányzati telek, s ezt a földdarabot a hétvégi ház gazdája előbb elkerítette, majd kotróval kitermelte, így a Balaton megnagyobbodott, s a magyar tenger hullámai immár a munkát megrendelő ház tulajdonosának telkét nyaldosták. Ezzel viszont az önkormányzat elvesztette telkét, ami – a rendezési terv alapján – az ott később kiépítendő tóparti sétány egy darabja lett volna.

A zánkai önkormányzat – miután észlelte telkének elvesztését – természetkárosítás gyanújával feljelentést tett a rendőrségen, és segítséget kért a földsáv visszaszerzése érdekében a Veszprém megyei kormányhivataltól és az illetékes vízügyi igazgatóságtól. A kormányhivatal pár napon belül úgy foglalt állást, hogy a föld kitermelése nem károsított védett természeti értékeket, így nem történt természetkárosítás, és azt is megállapították, hogy a hivatalnak – hatáskör hiányában – ebben az ügyben nincs intézkedési lehetősége. A vízügyi igazgatóságnak sem volt lehetősége érdemi lépésre, ám elküldték az önkormányzatnak jogi álláspontjukat, ami szerint – az 1995-ös vízgazdálkodási törvény értelmében – a természetes vizek partján lévő, beépítetlen, állami és önkormányzati ingatlanok el nem birtokolhatók.

A rendőrség mindeközben folytatta a nyomozást, és júliusban kiadtak egy közleményt, ami szerint a Zánkai önkormányzat említett ingatlanján engedély nélkül jelentős mennyiségű földet termeltek ki, s így a kikotort telek helyét elfoglalta a Balaton. A rendőrök emiatt gyanúsítottként hallgattak ki egy 65 éves ercsi lakost, akit környezetkárosítás bűncselekményével gyanúsítanak.

Megkerestük a Veszprém megyei rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, hol tart a nyomozás. Azt a választ kaptuk, hogy folyik. Próbáltunk ennél többet kiszedni a főkapitányság szóvivőjéből, mondván, fél év alatt egy ilyen egyszerű ügyben talán felmutatható valami részeredmény, ám hiába érveltünk.

Megkerestük Zánka független polgármesterét, az 1080 lelkes települést 30 éve irányító Filep Miklóst, ám ő csak annyit mondott, hogy: amíg a nyomozás nem zárul le, nem kívánnak nyilatkozni.

Nyilatkozott viszont a nyomozás gyanúsítottja.

A fuvarozó céget vezető ercsi férfi elmondta, hogy a természetkárosítás után a környezetkárosítás gyanúja is elbukott ellene, szerinte azért nem nyilatkozik a rendőrség. 

A vállalkozó elmondta, hogy 18 éve vásárolta meg a zánkai telket, s már a korábbi tulajdonos is elkerítette és a sajátjaként kezelte az önkormányzat parti sávját. Így az elmúlt 40 évben ő és telkének korábbi gazdája elbirtokolták Zánkától a 13-szor 14 méteres parti földdarabot. Ennek érdekében polgári pert indított a helyzet legalizálásáért. Válaszul megjegyeztem neki: a tények arra utalnak, hogy ő szándékosan kijátszotta az önkormányzatot a megújított kerítéssel és a kotrással. A férfi azt felelte, hogy ügyvédje szerint ezzel nem követett el törvénysértést, és a bíróságon bebizonyítja, hogy jogszerűen birtokolta el a parti sávot.

Megkérdeztünk a zánkai esetről több jogászt, s ők valamennyien azt mondták, hogy a vízgazdálkodásról szóló törvény valóban nem engedi, hogy a természetes vizek partján valaki elbirtokoljon egy önkormányzati területet. Ám ők is úgy vélték, hogy a földszerzésnek ez a furcsa, kotrógéppel megvalósított módja – ha nem sérült a környezet – nem minősül bűncselekménynek. Csak ügyes próbálkozásnak.

Szerző: Ungár Tamás
Forrás & fotó: nepszava.hu

Megosztás
Kategória: Hírek