Halorzót fogott a négylábú halőrző a Balatonon

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei az év végén sem pihentek, mert a tapasztalatok szerint az éjjeli órákban a mólókon egyre többen és több süllőt fogtak. Az ellenőrzéseket négylábú társukkal, egy kereső kutya segítségével látták el.


A halőrök szolgálatukat szombaton 22 óra körül kezdték meg és több déli parti kikötő ellenőrzése után, éjfél előtt 10 perccel érkeztek meg a balatonlellei mólóhoz. A tervük szerint a fogási naplók vezetésének pontosságát szerették volna ellenőrizni, hiszen az év vége előtt már többen is próbáltak takarékoskodni a éves halfogási kvóta darabszámaival, illetve a napi megtartható mennyiségnél több halat megtartani és azt éjfél után átírni a következő napra.

Még a mólón kifelé haladva állítottak meg egy horgászt, aki robogóval jött a parkoló irányába. A szokásos okmányellenőrzés közben a robogó első kosarában találtak két süllőt, amely a fogási naplóba szabályosan be volt vezetve. Az ellenőrzés alá vont személy a halőrök kérdésére elmondta, hogy több halat már nem tartott meg.

Ez után a halőrök tájékoztatták a horgászt, hogy felszereléseit és a robogót speciálisan, halkeresésre kiképzett szolgálati kutyával fogják átvizsgálni, aki ezt tudomásul vette. A kutya, rövid keresés után, a horgász botzsákjában egy műanyag zacskóba csomagolva talált egy további süllőt, amely nem volt bevezetve a fogási naplóba, emiatt a halőrök eljárást kezdeményeztek a vétkessel szemben.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új „halőrének” nem ez volt az első bevetése, igaz akkor a vízen tartózkodó vitorlásokat ellenőrizte és a tapasztalatok szerint a hajózást is remekül viselte. A tervek szerint a halőr szolgálati kutyával, változó helyszíneken, a következő évben már folyamatosan fognak ellenőrizni, így a balatoni horgászok egyre többször fognak vele találkozni.

Forrás & fotók: BHNp Zrt.

Megosztás
Kategória: Hírek