Olajszennyezést okozott az RSD partján végzett olajcsere

2024. január 6-án, 11.18 órakor érkezett a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőri Szolgálatának 24 órás ügyeleti telefonjára a bejelentés, mely szerint egy horgász a ferencvárosi szakaszon, nagyjából a Francia-öböl torkolatával szemben, 5-8 méter szélességű, lefelé húzódó olajfoltot észlelt.

Haladéktalanul értesítették a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának egyik munkatársát az eseményről, aki azonnali intézkedést ígért és a helyszínre riasztotta a vízminőségvédelmi ügyeletest.

Néhány perccel később a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség egy szabadnapos munkatársa is a helyszínre érkezett és rövid séta után meg is találta a szennyezés forrását. A Francia-öböl torkolatától feljebb, kb. 500 méterrel, a bal – ferencvárosi – parton, ahol a földút véget ér, valaki nagyobb mennyiségű olajat öntött a földre. Tekintettel arra, hogy a helyszín átkutatása közben olajszűrő is előkerült, egyértelmű, hogy illegális vízparti olajcsere történt a nevezett helyszínen.

Időközben megérkezett a KDVVIZIG vízminőségvédelmi ügyeletese is, aki haladéktalan beavatkozást tett szükségessé.

Rövidesen megérkeztek a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársai is, akik bekerítették a szennyezést, meggátolták a további vízbe jutást. A parton lévő, szabad felszínű olajat felfogták, felitatták. A vízbe jutott kevés olaj nagy részét be tudták fogni. Az olaj legnagyobb része a talajba beszivárgott, így azt a talajjal együtt, markológép segítségével távolították el a helyszínről és ártalommentes konténerekben elszállították.

Forrás & fotók: Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Megosztás
Kategória: Hírek