Tavaly lőtték ki a legtöbb kárókatonát a Balatonon és vízrendszerén az elmúlt 10 évben

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a Balaton partjain engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságokban.


A Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végeznek gyérítést. A tó nyílt vizéről sajnos továbbra sincs lehetőség vadászni. A fenti összesített számból 465 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1800 db-ot a tógazdaságaikban, ahol egész éven át van lehetőségük gyéríteni.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni – előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számukra.

Akit bővebben érdekel a nagy kárókatona problémaköre, illetve a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által végzett gyérítési munka, annak ajánljuk figyelmébe az alábbi linken elérhető előadást, amelyet munkatársuk, Fodor Ferenc tartott a VIII. Balatoni Horgász Konferencián:

https://www.facebook.com/balatonihal/videos/1451736425317032

Forrás: BHNp Zrt.

Megosztás
Kategória: Hírek