Jól halad a kárókatonák állományszabályozása a Tisza-tavon

Az időjárás szinte csak nyomokban hasonlít a valódi télre, de az érkező hideg napok hatékonyabbá tették a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkáját. A Tisza-tó tározóterének vékony jégborítása arra kényszeríti a kárókatonákat, hogy a Tiszán halásszanak, így a vízkezelő munkatársainak kisebb területet kell bejárniuk, hogy megtalálják a madarakat.

A gyérítésre kedvező körülményeket igyekeznek a lehető legjobban kihasználni. Az igyekezet kifizetődőnek tűnik, ugyanis az idei szezon legjobb hete volt az utóbbi. A társaság munkatársai összesen 87 kárókatonát lőttek, ezzel a télen elejtett egyedek száma 233-ra nőtt. A tavalyi kárókatona-állományszabályozás során összesen csak 207 példányt sikerült puskavégre kapniuk, aminek az enyhe tél volt az oka. A hideg elmaradása miatt ugyanis a madarak nemcsak a Tisza-tó teljes területén, hanem a környező halastavakon is halászhattak.

Ezúttal azonban más a helyzet, és a gyérítést addig folytatják, amíg hatékonyan végezhető. A munka az előírásoknak megfelelően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett, és a területen illetékes vadásztársaságok közreműködésével zajlik.

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek