Extra süllőtelepítés a Velencei-tavon

Az alábbiakban a Magyar Országos Horgász Szövetség február 26-án publikált közleményét olvashatják, melyet változatlan formában adunk közre:


A mai napon a Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program (VVÁP) keretében folytatódott egyik legnagyobb állóvizünk halasítása. Az eddig betelepített nagy egyedsúlyú keszegfélék és pontyok, elvihető méretű (piaci) pontyok, velencei-tavi vadpontyok, növendék süllők, csukák és balinok mellett ezúttal olyan, telepítésben itt még soha nem látott nagyságú süllők is bekerültek a tóba, melyek a horgászélmények mellett a tó ragadozó-állományának megalapozásában is jelentős szerepet játszhatnak majd, utódaik segítségével. A VVÁP az Agrárminisztérium és a MOHOSZ összefogásával, dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége és támogatása mellett valósul meg. 

Az előzetesen tervezett és beharangozott 600-800 kg helyett végül 1075 kg tüskéshátú szépség került be új élőhelyére a dinnyési hullámtörőnél. A tóba került süllők többsége, kb. 650 kg mennyiség extra méretű, 4-10 kg közötti tejes és ikrás – átlagosan 6,5 kg-os (így jelentős részben felső méretkorlát feletti) –, a kisebb részük pedig növendék korosztályú, 70 dekagrammos átlagtömegű és 30-45 cm közötti hosszúságú példány.

Bízunk benne, hogy a kihelyezett halak gyorsan megtalálják helyüket új, egyre kedvezőbb vízállású élőhelyükön és a gyorsan jött tavaszban hamar rátalálnak párjaikra, majd sikeresen szaporodni is tudnak majd az ívóhelyeken. A süllőívás hatékonyságának növelése érdekében és kísérleti jelleggel a héten a tervezett helyszíneken süllőfészkek is kihelyezésre kerülnek a tóba, amelyek megfelelő minőségű, mesterséges ívási felületet jelentenek majd az ívó halak számára.

A telepítések hamarosan újra több tonna mennyiségben folytatódnak balin, csuka, compó és háromnyaras pontyok több ponton megvalósuló telepítésével. Az Agrárminisztérium és a MOHOSZ örömmel értesült arról is, hogy az első közel két havi adatok alapján a térségi horgászlétszám újra lassú növekedésnek indult, jól mutatva a horgászok bizalmát is a sok megpróbáltatást megélt, de még sokáig élni akaró vízterület iránt.

A Velencei-tavon a halállomány-fejlesztés mellett elkötelezettek vagyunk a tartós vízpótlás műszaki megvalósítása, valamint a minőségi térségi horgászturizmus fejlesztése érdekében is. Építsük együtt tovább a jövőt, sikerülni fog!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2024. február 26.

MOHOSZ – A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!

Forrás & fotók: Magyar Országos Horgász Szövetség

Megosztás
Kategória: Hírek