Kirobbant a nádasháború a Balaton kedvelt partszakaszán

A kérdőívre válaszolók 88 százaléka nem támogatja a nádas felszámolását és áttelepítését.

Elkészült a Balatoni KaPoCs egyesület (CSPK) legutóbbi kérdőívének a kiértékelése, amely a csopaki eladott, volt BAHART hajóállomás, és vitorláskikötők előtti nádas sorsával foglalkozott, mivel az útban van a fejlesztőknek. A kérdőívet 2024.02.08 és 2024.02.20 között lehetett kitölteni, és összesen 212-en töltötték ki (ami az eddigi kérdőívek során a legmagasabb részvételnek számít); 93 százalékban csopaki ingatlan tulajdonosok, és kisebb számban (35-en) vitorlásklub tagjai és hozzátartozóik. A fő kérdésre a válaszadók 88 százaléka reagált úgy, hogy „nem támogatja a nádas felszámolását/áttelepítését” – olvasható az egyesület honlapján.

Az eredmény hasonló egy másik FB csoportban, szűkebb körben végzett szavazás utolsó napja előtti eredményéhez (ahol 38 + 24 törölt szavazat volt a NEM-re, és 15 fő szavazott IGEN-nel ; igaz ott utolsó napon tömegesen (több mint 80 fő) léptek be a csoportba vitorlás- és motoros kikötőfejlesztőkhöz köthető / által érezhetően mozgósított új tagok, akik felborították az eredményt − írja a hirbalaton.hu.

A válaszadók szorgalmazták az érintett felek közti személyes nyílt egyeztetést egy asztalnál összehozva az önkormányzatot, a fejlesztőket, az aktív helyi civil szervezeteket, valamint természetvédelemben jártas intézményeket. A válaszadók túlnyomó többségének nincs tudomása a Balatonon más helyszínen sikeres nádáttelepítésekről, ami összhangban van a kérdőíven kívül megkérdezett KDT Vízig (mint a Balaton tómedrének kijelölt állami kezelője), és más tudományos szervezetek (Limnológiai Intézet, Balatonfelvidéki Nemzeti Park) gyakorlati tapasztalataival.

A kiemelt kép illusztráció.
Forrás: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek