Barna bársony borítja a Balaton parti kövezést

A tavaszi napsütésben a barna különböző színárnyalatai gyönyörűen rajzolják a kövek vízfelszínhez közeli kontúrját. E színkavalkád évről-évre a kora tavaszi időszakban csodálható meg a Balatonparton.

Balaton parti kövezést borító kovaalga bevonat

Az aranytól a sötétbarnáig tartó színátmenetet egy különleges festékanyag (fukoxantin) adja, melyet a parti kövezést milliószámra beborító parányok (mikronos nagyságrend) – a kovamoszatok sejtjeiben termelődnek. E mikroszkopikus lények sejtjeit dobozszerűen záródó szilíciumtartalmú kemény héj zárja körül, mely formája és mintázatvilága rendkívül változatos. Eddig több mint 20 000 fajukat írták le.

Láncszerűen kapcsolódó Diatomavulgaris és a kocsonyanyélen ülő Gomphonema sp. kovaalga sejtjek a parti kövezést borító algabevonatban (Fotó Kovács Attila, 200x és 400x nagyítás)

A szilícium héj apró pórusain keresztül egyes kovaalgafajok magas poliszacharid tartalmú nyálkát bocsátanak ki, mely a mozgásukat, rögzülésüket segíti elő. Ettől rendkívül csúszóssá válik az általuk borított felszín. Ezt tapasztalhatjuk a parti kövezést megérintve is, mely bevonatát ilyenkor jellemzően Diatoma vulgaris, valamint Gomphonema sp. kovaalga fajok alkotják.

Scanning electron micrograph of a valve of Gomphonema (kép forrása: https://diatoms.org/genera/gomphonema

A hőmérséklet és egyéb környezeti körülmények szezonális változásával tavasz végére más fajok, más színek veszik birtokukba a parti kövezést.

Kovács Attila

Forrás & fotók: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek