Nem lesz pontytilalom a Velencei-tónál

Érdemes tanulmányozni az idei horgászrendet, mert sok változás történt a Velencei-tónál, és jobb elkerülni a szabálytalanságokat: erre hívta fel a figyelmet Pálinkás Imre kirendeltségvezető.


Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. Az agárdi vízmérce kedden délután már 145 centit mutatott! (Fotó: Tihanyi Tamás)

– Az elmúlt két hét során a korábbiakhoz képest csökkent a halak kapókedve a Velencei-tónál, amely annak köszönhető, hogy a szokatlanul nagy meleg hatására több faj elkezdett ívni – mondta a FEOL-nak Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. – Aztán a hőmérséklet hirtelen csökkent, egy-két nap leforgása alatt több mint 7 fokot hűlt a tó vize, ez pedig stresszt jelentett a halak számára, ami ugyancsak nem hozta meg az étvágyukat. Az utóbbi néhány napban azonban azt tapasztaltuk, hogy ismét jól fogják a pontyokat a tónál.

A szakember bejelentette: idén nem lesz pontytilalom a Velencei-tónál, miután a halgazdálkodási hatóság jóváhagyta a MOHOSZ erre vonatkozó kérelmét. Azonban az úgynevezett kíméleti területeken továbbra is tilos próbálkozni, ezt a horgászrendben egyrészt GPS-koordinátákkal, másrészt a helyszínen táblákkal jelzik majd.

– Április 30-án véget ér az általános ragadozó tilalom, tehát május elsejétől újra meg lehet próbálkozni a süllő, a csuka és a balin horgászatával. Mi is kíváncsiak vagyunk arra, mi lesz az eredmény, hiszen az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű ragadozót, különösen süllőt és csukát telepítettünk. Az egy-két nyaras méret mellett például 10 mázsa mennyiségben 5 kg átlagtömegű süllő is került a vízbe: ezek zömében a felső méretkorlátozás fölé eső példányok.

Kiemelt kép: Stehlik Norbert
Szerző: Tihanyi Tamás
Forrás: feol.hu

Megosztás
Kategória: Hírek