Áprilisi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai április végén ivadékvizsgálatot végeztek. Az idei első mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:

„Végre elérkezett az idő az idei első ivadékvizsgálatra, ezért április végén elővettük az ivadékfogó hálót és mintát vettük a Tiszafüredi-Holt-Tisza parti régiójában lévő halakból.

A meleg és vízben bővelkedő tavasz megtette a hatását, a tározótér szélvizeiben ugyanis hemzsegnek a frissen kelt halivadékok. Ezek azonban még olyan kicsik, hogy gond nélkül átférnek a hálónk szemein, ezért nem tudtuk megvizsgálni őket. A mintánk így a tavalyi generációból, valamint az idősebb példányokból állt. A legtöbb egyed a tavalyi küszből és karikakeszegből került ki, összesen több mint 600 darab. A karikák átlagosan 36 mm hosszúak. A tavalyi bodorka 41 mm-es, egy csuka pedig 205 mm hosszú. Majdnem 60 egyed került elő a mintegy 10 évvel ezelőtt a Tisza-tó esetében először általunk kimutatott kaukázusi törpegébből, melyek láthatóan hamarosan szaporodni fognak. A szivárványos öklék esetében is egyértelmű jelét láttuk annak, hogy ők is rövidesen ívni fognak. A tejesek ugyanis feltűnő nászruhát öltöttek, az ikrások pedig már kifejlesztették a tojócsövüket, aminek segítségével az arra alkalmas kagylókba tudják fecskendezni az ikrájukat.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek