Folyamatos a haltetemek eltávolítása a Komárom-Esztergom megyei Duna szakaszról

Az elmúlt hetekben, napokban a Komárom-Esztergom megyei horgászok több helyszínen találkozhattak elhullott halak egyedeivel, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti.
Komárom-Esztergom megyében elsősorban a Duna mellékágaiban látványos a neszmélyi és a táti mellék-ágban, legnagyobb számban busák sodródnak partra, kisebb számban pontyokat találni, egyéb fajok egyedi ritkán fordulnak elő, esetenként dévérek, karika keszegek az ívás hevében vesznek oda.
Ez a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul és több tényező is okozza, egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.
Azokon a vizeken, ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen, ezt megfejeli a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.
Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre és válik láthatóvá.
Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása folyamatosan zajlik. A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége arra kéri a horgásztársakat, ha tömeges halpusztulást észlelnek, jelezzék részükre!

Forrás & fotó: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek