Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai májusban ivadékvizsgálatot végeztek. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:

Egy hónappal ezelőtt kissé csalódottak voltunk, mert még nem tudtunk fogni az idei halszaporulatból, most azonban több faj ivadékát is meg tudtuk vizsgálni. Az eredmények nagyon bíztatóak.

A ragadozók közül a sügér, a süllő és a balin ivadékával találkoztuk, és mindegyikre igaz az állítás, miszerint átlagos standard hosszúságuk jelentősen meghaladja az évtizedes átlagot. A sügér 27 mm-es volt, ami 4 mm-rel több az évtizedes átlagnál. A süllő esetében 29,8 mm áll szemben a 24 mm-rel, a balinnál pedig 29,7 mm a 22 mm-rel. Ezek jelentős eltérések, de ha megnézzük a tavalyi értékeket, még nagyobb különbséget láthatunk. A sügér ivadéka tavaly májusban 14,9 mm-es, a süllőé 18,4 mm-es, a baliné 17,5 mm-es volt.

A számottevő különbség az éghajlat melegedéséből adódhat. Az enyhe tavasz miatt a víz is melegebb volt, ami miatt hamarabb gyűlt össze a szaporodáshoz szükséges hőösszeg. A melegebb vízben pedig az ivadék is gyorsabban fejlődik. Szerencsére ez a békés halakra is igaz, így táplálékból sincs hiány. Nagy örömünkre több compóivadékot is találtunk, melyek átlagosan 14,22 mm hosszúak voltak. A keszegfélék ivadékai nagy felhőkben úszkálnak a partszéleken, a növényzetben megbújva pedig az ezüstkárász-szaporulat alkot nagy csapatokat. Utóbbi ráadásul két méretcsoportban van jelen. A kisebb, 18 mm körüli halmaz mellett van egy 30 mm-es csoport is. Ez azért kedvező, mert a gyorsabban növekedő ragadozóivadékok is megtalálhatják a számukra megfelelő méretű prédát. Érdekesség, hogy előkerült egy tavalyi szilvaorrú keszeg és egy szintén tavalyi jász, valamint a szivárványos ökle közel 60 db ivadéka is.

A keszegfélék mérésére még várnunk kell egy hónapot, mert még nem lehet biztonsággal meghatározni a mintában lévő egyedek faját. A következő alkalommal remélhetőleg csukával is fogunk találkozni.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek