Vízminőségi kárelhárítás a Tiszán

A tavasz folyamán nem vonult le olyan árhullám a Tisza folyón, amelynél a vízszintemelkedés elérte volna azt az értéket, amikor a Kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást meg kellett volna szüntetni, így jelentős mennyiségű kommunális hulladékkal keveredett uszadék halmozódott fel a felvízi oldalon. A környezet megóvása, valamint a vízügyi létesítmények biztonságos üzemeltetése miatt indokolt a szeméttel vegyült katré eltávolítása. Ezért június 3. óta harmadfokú környezeti kárelhárítási készültség keretében mentesítik a Tiszát a vízügyi szakemberek.

A műtárgynál megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése az elmúlt években már bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig jégtörő hajó vontatja a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi kikötőjébe. Az ide kirakodott anyagot aztán több lépcsőben, PET-kalózok közreműködésével szelektálják és tárolják elszállításukig, illetve ártalmatlanításukig. A nagyobb méretű, később tüzelőként hasznosítható fákat feldarabolják, majd sarangba rakják.

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai a vízminőségi kárelhárítás kezdete óta 10 köbméter kommunális hulladéktól, 36 (erdei) köbméter uszadékfától és 185 köbméter egyéb szerves anyagtól szabadították meg a folyót.

Forrás & fotók: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság facebook oldala

Megosztás
Kategória: Hírek