Júniusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai júniusban is végeztek ivadékvizsgálatot. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


Túl vagyunk a társaságunk szervezeti keretei között már 15. éve folytatott havi halivadék-vizsgálat júniusi mintavételén.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ivadékfogói 150 és 200 közé becsülték a szivárványos ökle ivadékainak a mintavétel során kimutatott egyedszámát. Az adatok feldolgozása során kiderült, hogy jól saccoltak, ugyanis 171 egyed került elő. Ha számításba vesszük, hogy ennek a védett fajnak minden példánya 5.000 Ft természetvédelmi értéket képvisel, láthatjuk, hogy milyen jelentős természeti kincsnek ad otthont a Tisza-tó ezen kicsi része is. Mellette a bodorka képviseltette magát nagyobb számban. Jelen vizsgálat szerint az átlagos sztenderd hossza 33 mm, ami 4 mm-rel haladja meg az évtizedes átlagot. Hasonló a vörösszárnyú keszeg esete is. Ennél a fajnál mintegy 27 mm-t mértünk, szemben a 25 mm-es korábbi adattal. A mintavétel legnagyobb eredménye az, hogy két pontyivadék is a hálónkba került, amire évek óta nem volt példa. A jó egészségnek örvendő egyedek átlagos testhossza 51 mm volt. A ragadozók közül végre előkerült a csuka is. A 105 mm-es példány is egészségesnek tűnt, de hossza 30 mm-rel elmarad a sokéves átlagtól. Nem úgy a balin, melyek átlagos hossza 41,5 mm volt, ami 1,5 mm-rel több a sokéves júniusi átlagnál, és majdnem 12 mm-rel haladja meg az egy hónappal ezelőtti méretet.

Ezeknek a jó növekedési adatoknak a hátterében a meleg tavasz állhat. Reméljük, hogy az éghajlatváltozás nem hoz száraz nyarat, és a halivadékok épségben és jó kondícióban maradhatnak.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek